poniedziałek, 2 września 2013

Kopiec ziemniaków i bruzda barszczu;)

Myślę, że znacie takie danie:) To jeden z najczęście powtarzających się zestawów na "powszedni dzień" jaki pamiętam z domu moich dziadków. I chociaż serwowane było nader często, to uwielbiałam ten smak barszczu na zakwasie i skwarki z cebulką z tłuczonymi ziemniakami.

Tak mnie sentymentalnie naszło by przypomnieć sobie nutkę smaku z dzieciństwa.

Kopiec ziemniaków i bruzda barszczu



Składniki:



  • żeberko wędzone
  • 1/2 czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 cebuli
  • 1 szklanka żuru z butelki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 lyżka chrzanu
  • sól, pieprz
  • ok. 2,5 -  litry wody

Do garnka wkładamy wędzone żeberko, zalewamy wodą, dodajemy ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, ceulę, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmiejszamy ogień i gotujemy około 30 minut.
Do rondelka wsypujemy mąkę, dodajemy żur, musztardę i chrzan - całość dokładnie mieszamy do pozbycia się grudek i zalewamy gotujący się wywar na żeberku. Gotujemy razem aż mięsko będzie miękkie (będzie odchodzić od kości), doprawamy solą i pieprzem.

Podajemy z tłuczonymi ziemniakami (można je okrasić skwarkami - wysmażone kawałki boczku wraz z cebulką).

1 komentarz: