poniedziałek, 23 września 2013

Soczysty schab duszony w leśnych grzybach, w dwóch wariantach czasowych:)

Sezon grzybowy w pełni, stąd też na naszym stole pyszny i soczysty schab duszony w  leśnych grzybach.
Dziś serwuję przepis w dwóch wariantach  czasowych i  smakowych - wybór należy do Was, ja zaś zachęcam do kulinarnych eksperymentów:)

Soczysty schab duszony w  leśnych grzybach



Wariant ekspresowy

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 2 cebule
  • 6 świeżych grzybów (maślaki, borowiki)
  • 5 łyżek musztardy
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) + masło (2 łyżki)
  • 3/4 szklanki wody (lub bulionu)
Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę z masłem (połowę porcji tłuszczu), zeszklić, dołożyć umyte, oczyszczone i pokrojone w kawałki grzyby (ogonki w drobna kostkę, kapelusze w plastry), dusić pod przykryciem około 5 minut, przełożyć do rondla. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą porcję oliwy i masła. Schab delikatnie natrzeć solą, pieprzem i suszonymi ziołami, posmarować z dwóch stron musztardą i włożyć na rozgrzaną patelnię smażąc do zrumienienia z obydwu stron, przełożyć do rondla, podlać wodą (bulionem) i dusić do miękkości.


Wariant dopieszczony czasowo i smakowo;)


Składniki:
  • 5 plastrów schabu
  • 2 cebule
  • 6 świeżych grzybów (maślaki, borowiki)
  • 5 łyżek musztardy
  • oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) + masło (2 łyżki)
  • 3/4 szklanki wody (lub bulionu)
składniki marynaty:

  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki papryki suszonej słodkiej
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1/3 łyżeczki startej skórki pomarańczy
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Z podanych składników przygotować marynatę, natrzeć nią mięso i zostawić na noc.
Następnego dnia:
cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę z masłem (połowę porcji tłuszczu), zeszklić, dołożyć umyte, oczyszczone i pokrojone w kawałki grzyby (ogonki w drobna kostkę, kapelusze w plastry), dusić pod przykryciem około 5 minut, przełożyć do rondla. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą porcję oliwy i masła. Schab posmarować  musztardą i włożyć na rozgrzaną patelnię smażąc do zrumienienia z obydwu stron, przełożyć do rondla, podlać wodą (bulionem) i dusić do miękkości.

Pysznie smakuje z buraczkami z jabłuszkiem na zimno:)

3 komentarze: